Pécsi chihuahua kennel-Mecseki Apróka

Ez az oldal a chihuahua-ról szól.Történet, standard, tartás, ápolás, tenyésztés, tenyésztők itthon és külföldön, egészség-betegség, tévhitek, színek, genetika, eladás, jogi vonatkozás.

A chihuahua tartása és ápolása 

Etetés

 

Amikor a családba új jövevény érkezik, a gazdik azt sem tudják mivel kedvezzenek az édes kis csöppségnek, mivel járjanak kedvébe. Most a tévhiteket feloszlatva olvashattok néhány hasznos jótanácsot.

Mit egyen a „kiskutya”?(7-10hetes)
Fontos hogy kérdezzük meg a tenyésztő mivel etette a kiskutyát. Csak olyan kiskutyust szabad haza vinnünk, aki már nem szopott, hanem legalább 1 hete teljesen önállóan evett. A tenyésztők általában egy drágább bébiknek való elválasztó táppal kezdik az evés tanítását a kicsiknek, többnyire beáztatva. Feltétlenül azzal a táppal kell etetni a kicsit amit megszokott, hiszen megszokott környezetéből kiszakítottuk, legalább ez maradjon állandó a kiskutyának. Ha ezt nem tartjuk be nagy valószínűséggel hasmenése lesz a kicsinek. Később természetesen átállhatunk más tápra. Ezt a következőképpen tehetjük: Keverve adjuk a tápot, arányosan 1 hét alatt növelve az új táp arányát, végül csak azt adva neki.

Chihuahua-nál, főleg elválasztáskor gyakran fordul előhypogliukémia.

A hipoglikémia alacsony vércukorszintet jelent. Ha a mért érték 40 mg/dl-nél alacsonyabb, az állat életét veszélyeztetheti. Javasolt a napi eleséget több, 5-6 részletbe is elosztani, súlyosabb esetben mézet, szőlőcukrot adni a kutyának. Nagyon alacsony vércukor szint esetén, ha a kutya nincs eszméleténél, görcsöl, az azonnali szőlőcukor oldat adásán kívül mielőbb állatorvoshoz kell fordulni, mert a kutya élete veszélyeztetett.


Mit egyen a „kölyökkutya”?

 10-12 hetes korára már megerősödik a kutyusunk. Ekkor már kaphat tőlünk a táp mellett zöldséget, rizst, később már sovány húst, csirkenyakat is. A legegyszerűbb megoldás a kutyus etetésére egy jó minőségű száraz táp. Általában az ár arányában mutatkozik a minőség is. Ne sajnáljuk rá a pénzt, hiszen a legjobb minőségű táplálékra van szüksége a fejlődéshez a kiskutyának. Nagy és kis testű kutyák számára külön tápot vehetünk a jobb minőségű fajtákból. Puppy, azaz kölyök tápot adjunk a kutyusnak, hiszen másra van szüksége mint egy felnőttnek.

Mit tegyünk ha hasmenése van a kutyusnak?

A legfőbb, hogy nem kell megijedni, amikor hazavisszük a kutyust a stressztől, környezetváltozástól is lehet 1-2 napig hasmenése. Azonban fordítsunk nagy figyelmet a kicsi székletére. Ha folyékonyabb a széklete, hagyjunk ki 1-2 etetést, majd főtt rizst adjunk a neki amíg nem lesz formás a széklete. Ha nem múlik el, forduljunk állatorvoshoz, aki a megfelelő gyógyszert, antibiotikumot felírja számára! Fontos a kezelés, hiszen hamar legyengül a kicsik teste.

 
Hányszor kell egy nap ennie a kutyusnak? Mennyit adjunk a kicsinek enni?

Amikor hozzánk kerül a picúr, a tenyésztő javaslatát meghallgatva, minél többször etessük meg a kutyát. Ne adjunk sokat neki, 10 percig hagyjuk előtte az eledelt majd vegyük el tőle, még nem tudja mennyi az elegendő számára. A kezdeti, napi 4-5 etetést 3szori etetés válthatja fel, majd 18 hónapos korától a napi 1, de inkább kétszeri kevesebb táplálék elegendő számára.


Mikor adhatunk csontot a kutyának?

3 hónapos korában, finom, porcogós csontot adhatunk a kicsinek, ha már jól táplálkozik. Ez legyen például csirkenyak. Fontos hogy a felnőtt kutyának se adjunk csöves csontot, mivel szilánkosan törik és átszúrhatja a beleit, ami belső vérzést és halált okozhat.

 

Étrend

A kutyák húsevők. Emésztőrendszerük úgy fejlődött, hogy a húsból származó fehérjét tudják felszívni, és fogazatuk is a hústépéshez alkalmazkodott. Ennek ellenére a kutyák - úgy, mint az emberek - nem lennének képesek kizárólag húson élni! Hozzánk hasonlóan nekik is tápanyagok egyenlített keverékére van szükségük. Ezekből megfelelő arányba jutnak hozzá a szükséges mennyiségű szénhidrátokhoz, zsírsavakhoz, fehérjékhez, ásványi anyagokhoz és vitaminokhoz. A kutyák keresgélő ősöktől származnak, ezért meg tudnak élni rendszertelen étrenden is, ennek forrása látszólag bármi lehet - viszont ez kétségtelenül táplálkozási hiányossághoz vezethet. A legtöbb felnőtt kutya egyszer vagy kétszer egyen naponta, és állandóan legyen friss vize. A legtöbb kutyának reggel van a főétkezése, estére pedig elég egy kevés táp is.
  A kutyák energiafelhasználása és kalóriaigénye változó. A kölyökkutyáknak több kalóriára van szükségük, mint a felnőtt kutyáknak, a munkakutyák több ételt esznek, mint a keveset mozgók, és az öregebb kutyák valószínűleg kevesebbet fogyasztanak, mint a fiatalok. Mindig szakembertől kérjünk tanácsot, ha nem vagyunk biztosak abban, mennyi táplálékot adjunk kedvencünknek. A kutyáknak nagyjából ugyanazokra a tápanyagokra van szükségük, mint az embereknek. A fehérje a növekedéshez kell, emellett fontos szerepet játszik a sejtek falának felépítésében, és a gyógyuló szövetek újraépítésében. Eredetét tekintve a fehérje lehet növényi vagy állati, de a növényi fehérjékben nincs meg néhány esszenciális aminosav, amelyre az emlősöknek szükségük van. A szénhidrátok az energiát szolgáltatják a test számára. A kutyák szénhidrátigényüket a szárazeledelből, rizskenyérből és gyári jutalomfalatkákból, kutyakekszekből nyerik. A zsírok alapvető fontosságúak. A vitaminok, illetve az ásványi elemek - mint a kalcium, a foszfor és a só (nátrium-klorid) - általában megtalálhatók egy jól kiegyensúlyozott étrendben, de ha az állatorvos szükségesnek tartja, akkor kiegészítésként még adható.

A testsúly ellenőrzése
Fontos, hogy ne etessük túl a kutyát, mert a túlsúly egészségtelen, megterheli az izületeket, az emésztőrendszert és a belső szerveket. Egy kövér kutya rövidebb életű lesz, mint egy vékonyabb. A legtöbb duci eb azért túlsúlyos, mert sokat kap enni, és keveset mozog. Egy egészséges kutyán felülről nézve látni lehet a derekát, és ki lehet tapintani a bordáit anélkül, hogy szabad szemmel látnánk. Ne zaklassuk kutyánkat súlya miatt, és soha ne vessük hirtelen szigorú fogyókúra alá. Ha úgy gondoljuk, hogy a kutya túlsúlyos, kérdezzük meg az állatorvost, hogyan adhatna le néhány kilót.
  Ha rendszeresen mérjük a kutya súlyát, észre fogjuk venni a súlygyarapodást és a súlyvesztést is - ami betegség jele is lehet. A kutya súlyát úgy mérhetjük meg a legegyszerűbben, ha ölbe vesszük, és felállunk a szobamérlegre, ezután kivonjuk saját súlyunkat az eredményből. Ha nagy testű kutyánk van, próbáljuk meg rávenni, álljon meg a mérlegen. A tenyésztők és az állatorvosok pontosan tudják, mekkora a kutya átlagos súlya.
Melyik eledelt?
A mai kutyák - vagy inkább modern gazdáik - már sokféle kutyaeledel közül választhatnak, kezdve a hagyományos "asztali falatoktól", a tudományosan összeállított eledelekig, amelyeket például kölyköknek vagy szoptató szukáknak fejlesztettek ki. Ezért nem könnyű eldönteni, melyik eledel felel meg kutyánknak. Fontos szem előtt tartani a kutya fajtáját, méretét, korát, s hogy mennyi idő alatt tudjuk elkészíteni az eledelt. Néhányan szeretnek frissen készített eledelt adni kutyájuknak. Ez egyrészt időigényes, másrészt tudományos tanulmányok szerint az otthon készített eledelek 90 százaléka - tápanyag-összetételét tekintve - nem kiegyensúlyozott. A kutyaeledelt készítő cégek nagy mennyiségű pénzt költöttek a kutyaétrend kutatására, hogy a legmegfelelőbb összetételű és legízletesebb termékeket tudják nyújtani. Nemcsak könnyebb előre legyártott eledelt adni a kutyának, de így biztosak lehetünk abban, hogy kedvencünk megkapja a számukra szükséges tápanyagokat és vitaminokat. Arra is ügyeljünk, hogy kövessük a gyártó adagmennyiségekkel kapcsolatos utasításait.
  A speciális eledeleken és jutalomfalatkákon kívül az előre gyártott kutyaeledeleknek három fő típusát különböztetjük meg: konzerv, száraz és félszáraz ételek.
A szupermarketekben is kapható legtöbb konzerv kutyaeledel megfelelően összeállított, egészséges táplálékként szolgál kutyánk számára. Egyesek ún. komplett vagy teljes értékű tápok (minden tápanyagot megfelelő arányban tartalmaznak), mások alacsonyabb szénhidrátszintűek - ezeket ki kell egészíteni más kutyaeledellel. Marha-, sertés-, baromfihúsból, nyesedékből, belsőségekből vagy halból készülnek, és vitamin-, illetve ásványianyag-kiegészítőket is tartalmaznak.
Ezek a termékek nagyon praktikusak. Gabonakészítményekből és fehérje keverékekből készülnek, amit különböző alakokra formálnak (ún. pellett), ezenkívül (az ízletesség növelése céljából) zsírral vonják be. Egyes fajtákat fogyasztás előtt vízzel kell felönteni. Akár négyszer annyi kalóriatartalmuk is lehet, mint a konzerveknek, ezért kisebb adagokkal kell kimérni.
Szárazeledellel a megfelelő menniségű tápot adjhatjuk.
A félszáraz kutyaeledelek nem teljes értékű tápok, így nem kizárólagos tápanyagforrásnak gyártják, ezért más étellel kell keverni a megfelelő szénhidrátmennyiség miatt.
A gyártók speciális ételeket is készítenek, például magas energiatartalmú tápanyagot kutyakölykök számára, valamint vitamin és ásványi anyagokban gazdag táplálékot idősebb kutyáknak, vagy szoptató szukáknak. Egyes cégek ún. diétás tápokat is gyártanak konkrét egészségügyi problémákkal küszködő kutyáknak (például a cukorbetegség, a szív- és veseelégtelenség). Ezeket kizárólag az állatorvos tanácsára adhatjuk a kutyának.
  Ezenkívül létezik számtalan mennyiségű keksz és jutalomfalatka, kezdve a hústartalmúaktól a csontformájú kekszig. Viszont soha ne adjunk kutyánknak édességet, különösen csokoládét, mert nagy mennyiségben akár meg is mérgezheti! Tehát, ha jutalomfalatot adunk kutyánknak, az legyen kifejezetten e célra gyártott falatka. Mivel ezek magas kalóriatartalmúak, feltétlen számoljuk bele a kutya napi kalóriaadagjába.
A disznófül kutyaínyencség
A kutyafalatka jó jutalom
Konzerv tápok
Az étrend megváltoztatása
Száraz tápok
Félszáraz pápok
Speciális eledelek és jutalomfalatkák
Ha másfajta ételt adunk kutyánknak, fokozatosan vezessük át az újra. Ha például nedves ételről váltunk szárazeledelre, kezdjünk egy fele-fele étrenddel, fokozatosan egyre több szárazeledelt tegyünk a tálkájába, és egy-két hét alatt váltsunk.    
A kutya etetése mellett mindennap gondoskodjunk fogainak megtisztításáról is. A súlyos fogínybetegségek idősebb kutyáknál szívproblémákhoz is vezethetnek, ha többet nem is, annyit mindenképpen nyerhetünk, ha legalább elkerüljük a kellemetlen szájszagot. Állatorvosunk ajánl majd megfelelő kutyafogkrémet, de egy keményebb tárgy rágcsálása is tisztán tartja a fogakat. Kerüljük a csontokat, s inkább nyers bőrből készült rágcsálnivalókat adjunk a kutyának.
Nincs arra meggyőző bizonyíték, hogy a kutyák megunják, ha mindennap ugyanazt a fajta ételt kapják. Van azonban néhány kutya, főleg a kis növésűek, amelyek nyűgösek lehetnek a koszt miatt. Jó néhány estben az étel fölötti verekedés része annak a harcnak, amely során a kutya megteremti dominanciáját "falkáján" belül - a vadon élőknél a falkafőnök eszik először -, s lehet, hogy úgy próbálja meg megszerezni a jogait, hogy bizonyos ételeket visszautasít. Ne engedjük meg ezt a fajta viselkedést! Először ellenőriztessük az állatorvossal, hogy a kutya egészséges-e, s csak aztán vezessük be az új étkezési rendet. Hagyjuk a kutya táljában az ételt legalább egy óráig, és csak akkor dobjuk ki, ha még mindig érintetlen. A kutya akár napokig is kibírja étel nélkül - de fel fogja adni, ha igazán éhes lesz.
  Úgy tűnhet, néhány kutya szereti a füvet. Noha ez eredendően nem veszélyes, fertőzésekhez, betegségekhez is vezethet. Kialakult nézet, hogy a kutyák akkor esznek füvet, ha gyomorbántalmaik vannak - mert a fű gyakran idéz elő hányást. Valójában ez annak is jele lehet, hogy a kutyának több rostra van szüksége.
  Más kutyák látszólag szívesen eszik meg saját ürüléküket. Ezt a viselkedést bélsárfalásnak (coprophagia) nevezik. Több magyarázat is van erre a szokásra. Elképzelhető, hogy a kutya K-vitamin-, illetve bizonyos B-vitamin-hiányban szenved, amelyet a bélben lévő baktériumok termelnek. Azonban ez a viselkedés szokássá is alakulhat, s főleg olyan kutyáknál terjed el, amelyeket nem higiéniás helyen tartottak. Takarítsunk minél előbb, hogy az ürülékfogyasztás lehetőségét csökkentsük. Nagyon súlyos esetben az állatorvos felírhat egy Cythiomate nevű készítményt, amelytől az ürülék elfogyasztását követően a kutya nagyon rosszul érzi magát.
  A turkálás, keresgélés természetes kutyaszokás, aminek egyetlen eb sem tud ellenállni - ha elérhető helyen ételt talál. Ne engedjük, hogy kutyánk eldobott ételmaradékok után szaglásszon, és minden ételféleséget zárjunk el otthon is. Az állandó étel utáni kutatás betegség jele is lehet. A hasnyálmirigy elégtelensége például megnöveli a kutya étvágyát, mindek következtében a kutya minden adandó alkalommal megpróbál ételhez jutni.   
Szabadidő

  Chihuahuánknak nagyon fontos az, hogy kölyök korától kezdve mindig le tudja magát kötni...

A kutya számára az unalom egyenes út az apátiához, a búskomorsághoz, a kedvtelenséghez. Pont ezért, ha rövid időre egyedül hagyjuk fontos, hogy játékok legyenek körülötte-már csak azért is, hogy ne a cipőnket rágja szét, ha úgy adódik.

Ha hosszabb időre egyedül hagyjuk, például napközben nem tudunk vele lenni, akkor fontos, hogy a kutya ne legyen egyedül, legyen mellette egy társ, akivel játszhat.
Ez a társ nem kell hogy csivi legyen, sőt kis csivinkkel egynemű is lehet. A chihuahuák nagyon jól kijönnek más háziállatokkal is, kutyákkal-macskákkal egyaránt, sőt nálunk a család nyuszijával is jól megvan:) Kicsit ugyan hiperaktív, ezért előbb-utóbb kikészíti a körülötte élő állatokat, nyúzza őket, erőszakos velük, de például egy hasonlóan erőszakos tacskó vagy egy másik csivi ideális társ lehet számára.

A csivavák nagyon szeretnek a gazdival tartani, mindegy, hogy az imádott személy hova megy. Mi nemrégiben voltunk a János hegyen egész napos kiránduláson. Hááát...mondanom sem kell, a kis chichi jobban bírta az egész napos túrát, mint mi magunk.


Azok a jutalomfalatok…

Ne halmozzuk el kedvencünket kutyasütivel. Ha kapnak mindenképp számítsuk bele a napi étkezésbe. Adhatunk rágcsálásképp répakarikát neki vagy a már jól megszokott tápot is. A játékkal is a legtöbb kutyánál elérhetjük a megfelelő motivációt!

 

A Chihuahua ápolása

A chihuahua ápolás szempontjából nem egy túlzottan problémás fajta.

 

A szőrzete nem igényel túl sok ápolást, nagyon könnyű tisztán tartani. Hetente kétszer-háromszor,fésüljük, rövidszőrűeknél speciális kesztyűvel átdörzsöljük a szőrt.

 A chihuahua fülével sem szokott sok probléma lenni. Időnként töröljük ki a fülkagyló belső részeit (kutyák számára kifejlesztett) fültisztító folyadékkal átitatott vattával. Emberi fültisztító pálcikát soha ne használjunk erre a célra, ugyanis egy óvatlan pillanatban könnyen megsérthetjük vele kedvencünk dobhártyáját.


Fürdetéskor mindig tust használjunk, sose állísuk bele a kutyát "egy fél kád" vízbe, továbbá mindig kíváló minőségű, kutyák számára kifejlesztett sampont használjunk, ha pedig a samponnak nincs olyan adaléka, mely helyettesítheti a balzsamot, mindenképp balzsamozzuk be a kutya szőrét fürdetés után, majd pár perc után öblítsük le azt. Nem szabad a kutyát naponta-hetente fürdetni, mert az nagyon megviseli a bőrét. Tiszta langyos vízzel viszont akár naponta lemoshatjuk kedvencünk lábát -sáros időben ez elengedhetetlen.
A kutyát fürdetés után gondosan szárítsuk meg és töröljük át. Fürdés után(még akkor is, ha megszárítottuk) tartsuk huzatmentes helyen pár óráig, még sétálni se vigyük le.

A szőrzet ápolása

Minden fajtának csak rá jellemző hosszúságú és vastagságú szőrökből álló bundája van. Az egyes fajtákon belül azonban - a tartási körülményektől függően - némelyik egyed szőrzetének minősége eltérő lehet. Így például a rövidszőrű boxer, ha szabad­ban tartják, hosszabb szőrzetet növeszt, mint a lakásban. A csau­-csau lakásban elveszti pelyhes szőrszálait, a fedőszőrök megrövi­dülnek és fejletlenek maradnak.

A kutya szőrzete voltaképpen háromféle szőrből áll. A korona­szőr nagy tömegben található a nyakon, a hátgerincen, a combo­kon és kisebb mértékben a mellkas oldalán. Ez a leghosszabb, a legvastagabb, és velőállománya is van. A durva szőrzetű fajtákon nagyon sok a koronaszőr: az egész szőrzetből jelentősen kiemelke­dő koronaszőrvégek minden irányból kiálló tüskék benyomását keltik. Ezért az ilyen szőrzetű fajtákat szálkásszőrűnek vagy drót­szőrűnek nevezik (drótszőrű foxterrier, szálkásszőrű tacskó stb.). A rövidszőrű fajtákon a koronaszőr rendszerint hiányzik vagy keskeny sávban a nyak felső része és a hát mentén található.

A fedőszőr rövidebb a koronaszőrnél, az egész testen szórtan helyezkedik el, és általában vékonyabb. A szőrszálaknak velőállo­mánya van. A fedőszőr az egész testen található.

A pehelyszőr a legrövidebb és a legvékonyabb, általában hullá­mos, és nincs velőállománya. A korona- és a fedőszőrzet alatt a vékony és sűrűn elhelyezkedő pehelyszőrök őrzik meg a szervezet belső melegét, hidegben védenek a megfázástól. Egyes fajtákon, sőt ugyanazon fajtán belül is - a tartási körülményektől és a külső környezettől függően - egyik vagy másik szőrtípus intenzívebben növekszik vagy éppen fordítva, megfogyatkozik vagy teljesen eltűnik.

A szőr különleges fajtája az úgynevezett tapintószőr. Hosszúsága és vastagsága révéri jelentősen kiemelkedik a szőrzetből. A tapin­tószőrök a fejen találhatók, nyalábot alkotnak a szemek fölött, a felső ajkon és az állon.

 

 Oltások

Amíg egy kutyakölyök nem kapott meg minden oltást, addig az idegen kutyákkal való érintkezés vagy a látogatók ruháján behurcolt kórokozók révén fennáll a fertőzés veszélye. Korlátozzuk tehát a kiskutya sétáit egészen addig, amíg nem védett a különböző betegségek ellen. Az oltások rendje kölykönként változó, és függ az immunitás szintjétől is, ami a kutyában az anyatej révén alakul ki - illetve az adott lakóhely aktuális járványügyi helyzetétől (azaz, hogy az adott területen az adott időben milyen fertőző betegségek fordulnak elő). Az állatorvos az oltások megfelelő menetét fogja tanácsolni, de a kölyköket általában nyolc, tizenkét és tizennyolc hetesen szokták szopornyica, vírusos fertőző májgyulladás (Rubarth-kór), parvovírusos bélgyulladás és leptospirózis ellen beoltani. Az első kombinált oltást nyolchetesen adják be, és tizenkét hetesen ismétlik meg az első adag parvovírus vakcinával együtt, amit tizennyolc hetesen erősítenek meg újra. A leptospirózis olyan baktriális betegség, ami a májat és a veséket támadja meg, a parvovírus pedig egy igen fertőző, gyakran halálos kimenetelű megbetegedést okozó vírus, ami a szívet és a bélrendszert támadja meg. A kölyökkori sorozatoltást követően kutyánknak rendszeresen kell ún. emlékeztető oltásokat kapnia.

Féreghajtás, első oltásokA kötelező jellegű oltások és a megelőző gyógyszeres kezelések nélkülözhetetlenek négylábú társaink egészségének megőrzésében. A kölyökkutyák életének első pár hónapjában erre különösen oda kell figyelnünk. Ezért az egyik legfontosabb dolog amit egy újdonsült gazdiként tennünk kell, hogy keresünk egy jó fej állatorvost.

A féreghajtás
Ez egy meglehetősen bizarr jelenség kutyusainknál. A kölyökkutyák már a kutyamama méhében megfertőződhetnek egy bizonyos bélféreggel, amik jelenléte komoly egészségügyi problémákat okozhat. Ezek a gusztustalan kis orsóférgek a kölyökkutyáknál végzetesek is lehetnek, tehát védekeznünk kell ellenük. A féregtelenítés szerencsére tablettás kezeléssel megoldható. A kezelést a kutyus 4 hetes korában érdemes elkezdeni és 2 hetes időközökkel legalább 3 hónapos korig ismételni. A későbbiekben a féreghajtást elég negyedévente megismételni. Egy lelkiismeretes tenyésztőtől vásárolt kiskutyáknál már valószínűleg elkezdik a féreghajtást, de azért érdemes erre is rákérdezni a vásárláskor.

Fontos, hogy ezeket a fránya kis élősködőket még az oltások megkezdése előtt kiirtsuk kedvenceinkből. Az oltások csak megfelelően táplált, mindenféle élősködőtől mentes egészséges kiskutyáknál működnek megfelelően.

Az oltási program
Szegény kiskutyáinkra elég sok szuri vár életük első pár hónapjában. Oltási programnak nevezzük az oltások összetételének és időzítésének a tervét. Bár az oltási program összeállítása az állatorvos dolga, aki a fajta jellegzetessége, a helyi járványtani sajátosságok és egyéb körülmények alapján határozza azt meg, általában az első négy oltás az alábbi:


Parvovírusos bélgyulladás elleni oltás
7-8 hetesen
Szopornyica, parvovírusos bélgyulladás, leptospirosis, fertőző májgyulladás elleni kombinált oltás
9-10 hetesen
Parvovírusos bélgyulladás elleni oltás
11-12 hetesen
Szopornyica, parvovírusos bélgyulladás, leptospirosis, fertőző májgyulladás elleni kombinált oltás
12-14 hetesen

Az ezt követő oltások programja már nagyban változhat, de azért még valószínűleg két hetente, úgy még 3-4 alkalommal kutyusunk fenekébe fogják állítani a tűt. A kutyusokat egy éves koruk után szerencsére már csak évente egyszer kell úgynevezett „emlékeztető” oltásnak kitenni.

A kölyökkutyák védettsége
Nagyon fontos, hogy az előző fejezetben leírt első négy oltás után két héttel alakul csak ki a kiskutyákban a legfertőzőbb és legveszélyesebb kórok elleni védettség. Eddig lehetőleg kerüljük a nyilvános helyen való sétáltatást és semmilyen esetre se hagyjuk, hogy kutyánk más ebekkel érintkezzen.

A kötelező veszettség elleni oltás
Ez a kór és annak kezelése több okból is külön fejezett érdemel cikkünkben. A kutyáknál ez az egyik legveszélyesebb, sajnos emerre is terjedő betegség. Olyannyira fontos az ellene való védekezés, hogy a kutyatulajdonosokat jogszabály kötelezi a kedvenceik megfelelő időben történő beoltására.

A rendeletek szerint kötelező minden három hónapos kort elért ebet három és négy hónapos kora között, majd hat hónapon belül ismételten veszettség ellen beoltatni. Az egy évnél idősebb kutyáknak évenként kell veszettség elleni oltást adni.

Bizony, ha ezt elsumákoljuk vagy esetleg kicsúszunk a megszabott időből, egyrészt kutyusunk egészségét kockáztatjuk, másrészt akár büntetésre is számíthatunk. Többek között ezért is nagyon fontos, hogy vigyázzunk az oltási könyvre és mindenhova cipeljük magunkkal, ahová a kutyusunkat is visszük.

A kutya felszerelése

Tálak: A legjobbak a gumitalpal ellátott nehéz fém- vagy agyag tálak mert ezek nem csúszkálnak evés közben.

-Nyakörv: Különböző nyakörvek vannak különböző kutyáknak.A sima csattos, átlyugatott textil nyakörv kényelmes és olcsó. A széles, lapos bőr nyakörvek  a hosszónyakú fajtáknak (pl. whippet) való, míg a fonott bőrnyakörvek a sűrű bundájú kutyák számára alkalmasak. A fojtónyakörvek (folytóláncok) a nagytestű eleven kutyák féken tartására alkalmasak.

-Póráz és hám: A póráznak elég vastagnak kell lennie ahoz, hogy a teljes erejéből húzó kutyát elbírja. Az automata póráz több mozgásteret biztosít a kutya számára és a gazdinak pedig kényelmesebb sétáltatást. Egyes kutyák testalkata alkalmatlan a póráz viselésére ezért inkább a hám ajánlott. A buldogok és a mopszok nyaka olyan széles mint a feje és ezért a nyakörv lecsúszna róla. A yorkshire terrierhez hasonló kutyák légcsöve pedig nagyon puha, ezért lehet a nyakörvön azonosító embléma de a pórázt a hámhoz csatoljuk.

-Azonosítás: Tehetünk kutyánk nyakörvére gravírozott fémlapocskát vagy azonosítópatront így ha elveszik könyebben megtalálhatjuk. Manapság elterjedt a mikrocsip a nyaki bőr alá beültetett elektromos jeladó is.

- Alvóhely: a kutyák szeretik ha van egy saját kis kuckójuk vagy matracuk ami csak az övék és ha már elfáradtak akkor egy nyugodt helyen végre pihenhetnek. A kinti kutyáknak ajánlott a jól hőszigetelt, meleg kutyaház  ahová bármikor elbújhatnak. A benti kutyáknak is szükségük van hálóhelyre ez általában egy kutyakosár. Ezekből jobb a műanyag mint a fonott vagy textil mert a kutya nem tudja olyan könnyen tönkre tenni.A kosár aljára legjobb ha rakunk egy mosható szivacsot. A kutyapárna főleg a kistesű kutyáknak ajánlott mert megtartja a kutya melegét és ideális alvó hely.

-Kefék és tisztítási eszközök: A sampon  ápolja a bőrt és a szőrzete, ma már nagyon sok fajta sampon  közül választhatunk. Különböző szőrzetekre különféle kefék vannak. Rövid kétrétegű szőrzet: simító- vagy drótkefe. Rövid drótszerű szőrzet: simító kefe, közepesen sűrű fogú fésű és  trimmelőfésű. Hosszú kétrétegű szőrzet: simító vagy drótkefe utána pedig ritka fogú fésű. Hosszú durva szőrzet:  drótkefe. Hosszú selymes szőrzet: bontófésű és simítókefe. Göndör szőrzet: simítókefe. Amire az ápolásba még szükségünk lehet: karomvágó olló, kutyafogkrém és kutyafogkefe.

 

 Nevelés

Soha ne felejtsük el, hogy a chihuahua-nak is szüksége van nevelésre, ahhoz, hogy szociálizált, jól nevelt kutya legyen akivel öröm együtt élni, és bárhova probléma mentesen el tudjuk vinni magunkkal.Sokkal könnyebb kezdetben nevelni, engedni, tiltani, mint a már berögzött rossz szokáról leszoktatni a kutyát.

Mindenekelőtt a kiskutyában tudatosítani kell hogy mi vagyunk a falkavezérek és nem ő, ugyanakkor bízzon is bennük. Ha valami rosszat tett azonnal büntessük meg, de figyeljünk arra hogy a csak a "bűn" mértékéhez képest  büntessük meg azaz ne túl enyhén, de ne is túl szigorúan, illetve azonnal és konkrétan. Viszont azonnal dícsérjük meg ha a feladatot elvégezte vagy abbahagyta a helytelen viselkedést.
Nagyon fontos még a rendeszresség is, például a kölyök azonos időben kapjon enni, és az étkezések közt ne legyen nasi. Ha nem kapnak nasit akkor az étkezések közt nem ugatnak és vonítanak, mert hamar belátják, hogy az ugatástól a tálkájuk nem tellik meg. Soha ne tanítsuk olyan dologra melyről később leakarjuk szoktatni. A nevelés során soha ne alkalmazzunk erőszakot mert ezzel csak elrontjuk a kutyát és félénké tesszük.A nevelés során a parancsokat mindig zárja le egy feloldó parancs is mellyel jelezük hogy most már azt csinál amit akar. Fonotos hogy míg a feloldó parancs el nem hangzik addig a kutya a parancsot telesítse és ne szaladjon el, ilyenkor hívjuk vissza és a parancsot ismételjük meg egész a feloldó parancsig (az  nem baj ha a kutya a feloldó parancs elhangzása után is folytatja a gyakorlatot).

 

A felugrálás:

Szoktassuk le a kutyánkat arról hogyha megérkezünk kitörő örömmel ugráljon fel ránk. A kutyáknál az ugrálás teljesen természetes, ösztönös dolog. A kutyák (mint a farkasok) úgy üdvözlik a felettük állókat, hogy megnyalják a másik száját, ezzel jelzik hogy elismerik társuk feljebb valóságát. Minket is így akarnak üdvözölni. Erről a magatartásról két féle képpen tudjuk leszoktatni:

1. Amikor felugrik forduljunk el tőle, majd simogassuk meg mikor abbahagyja az ugrálást.

2. Amikor megérkezünk gyorsan hajoljunk le és simogassuk meg a kutyát mielőtt felugrana.

Később meglehet tanítani neki a parancsszóra felugrást de ezt mindenképpen kövesse egy feloldóparancs mellyel letesélekeljük.

 

Ül!

Hívjuk magunkhoz a kutyát és nyújtsunk zárt markunkban jutalomfalatot neki majd  lassan vigyük a feje fölé, eközben figyeljünk arra hogy végig az orrával érinthesse. Mikor leült mondjuk az ÜL parancsot majd dícsérjük meg és adjuk oda a jutalomfalatot.

 
Fekszik!

Kiinduló helyzet: álló. Hagyjuk, hogy a kutya nyalogassa a kezünkben lévő jutalmat majd a kezünket húzzuk lassan a föld felé  (közben ne húzzuk el tőle) majd nagyon lassan kezdjük el  távolítani mindaddig míg a kutya le nem fekszik, adjuk ki a Fekszik parancsot majd adjuk oda neki a jutalmat.


Marad!

Fektessük vagy ültessük le a kutyát. Távolodjunk el 1-2 lépést majd aggyuk ki a marad parancsot, várunk egy pillanatig majd menjünk vissza a kutyához és jutalmazzuk meg. Idővel egyre távolabra és hosszab időre távolodjunk el.


Ereszd!

Hagyjuk hogy a kutya egy játékszerrel játszon/rángasson. Tartsunk egy jutalom falatot az orra alá és adjuk neki a játékért cserébe. Abban a pillanatban amikor a kutya elengedi a játékot adjuk ki a Engedd/Ereszd parancsot és jutalmazzuk meg.


Hozzám!

Kérjünk meg valakit hogy tartsa egy helyben a kutyát majd a tenyerünkön kináljunk a kutyának jutalom falatot amit szaglászhat de nem ehet meg. Távolodjunk el majd adjuk ki a Hozzám! parancsot és e közben a segítőnk engedje el a kutyát. A kutya oda fog szaladni hozzánk mert emlékszik hogy nálunk van a jutalom falat. Ha odaér hozzánk adjuk neki oda a jutalmat és dicsérjük meg.                               Később a kutryának adjuk ki a marad parancsot és a fentiekhez hasonlóan hívjuk magunkhoz (itt már nem kell segítő).

Csend, ugat!

A csend parancsszó megtanítása könnyebb ha előtte megtanítjuk a kutyának az UGAT parancsszót.

Ugat: A kutyát kössük ki a pórázánál fogva a kerítéshez vagy póznához. Álljunk pár lépéssel hátrébb hogy a kutya ne tudjon odajönni hozzánk és kezdjünk el lóbálni egy játékot a kutya előtt. A kutya hamarosan idegességében ugatni kezd ekkor adja ki az Ugat parancsot és dicsérje meg a kutyát.

Csend!: Ha a kutya már érti az Ugat parancsszót akkor ugatáskor adja ki a Csend parancsszót és amint a kutya elhallgat dicsérje meg és ha egy játék miatt kezdett ugatni agyja oda neki. Ha már a Csend parancsra is engedelmeskedik akkor át lehet térni a szóbeli jutalmazásra. Tegyen úgy mintha elmenne otthonról, de távozása előtt adja ki a csend parancsszót. Maradjon a házon kívül de a ház közelébe és amikor a kutya el kezd ugatni akkor csapjon zajt (pl. csapja jó hangosan a kuka tetejét) és amikor a kutya meglepetésében elhallgat menjen be a kutyához és jutalmazza meg.

A csend parancsszó másik megtatítása:

Áljunk az ajtóba és csengessünk. Ha a kutya elkezd ugatni akkor hagyjuk hogy egy párat ugasson majd a tenyerünkbe tartsunk neki jutalom falatot és adjuk ki a Csend! parancsszót amikor a kutya abba hagyja az ugatást és elkezd szaglászni dícsérjük meg és adjuk oda neki a jutalmat. Ezt töbször is ismételjük meg, de úgy hogy a kutya minnél hosszab ideig maradjon csöndbe.

 Apportírozás:

Tart! Ez a parancs az apportírozás egy fonto srésze ezért ezt külön kell először gyakorolni. Adjunk a kutyának egy játékot amit megfoghat (eközben a kutya legyen nyugalmi helyzetben, legjobb az ülő helyzet) . Adjuk ki a tart parancsot és ha a kutya a szájában tartja dícsérjük meg. Néhány másodperc múlva vegyük el a kutyától az Ereszd! parancsal és dícsérjük meg ha elengedte. A tartás idejét fokozatosan növeljük.

Hozd!
Ültessük le a kutyát majd az apportírozni kívánt tárgyat tegyük a kutyától pár lépésre (az apportírozás megtanítására a legjobban a zsínóron lógó labda a legalkalmasabb, és a legjobb a tanításkor a kutyát pórázon tartani). Vezessük  a kutyát a tárgy irányába adjuk ki a Hozd parancsot, amint a kutya a pofájába vette a tárgyat ha egyből elengedi akkor idézzük fel a Tart! parancsot. Hátráljunk egy két lépést úgy hogy a kutyának a szájában lévő tárgyal felénk keljen jönnie. Ekkor megismételhetjük a Hozd! parancsot.  Vegyük el a kutyától az Ereszd parancsal , majd jutalmazzuk meg.

Később a kutyát ültessük le magunk mellé és mikor már ránk figyel dobjuk el a tárgyat majd adjuk ki a Hozd! parancsot. Amikor felveszi a tárgyat ismételjük meg a parancsot.  Ha a kutya szájában a tárgyal vissza jön hozzánk akkor dícsérjük meg.

Gurul!

Fektessük le a kutyát, majd térdeljünk le mellé. Az egyik kezünket tegyük a kutya combjának külső oldalára a másikat pedig a válla belső oldalára. Miközben finoman elgördítjük magunktól agyjuk ki a gurul parancsot mikor a kutya teljesen át gördül és felugrik dicsérjük meg. Töbször ismételjük meg míg a kutya segítség nélkül is tud gurulni.

 

Pacsi!

Ezt a trükköt viszonylag könnyű megtanítani. Ültessük le a kutyát majd egyik kezünkel fogjuk meg az egyik mancsát majd lassan, finoman emeljük fel egész a melkasáig majd finoman rázzuk meg mintha kezet fognánk vele és eközben adjuk ki a Pacsi! parancsot. Ismételjük meg töbször majd próbálkozzunk hogy magátol adjon pacsit, ha ezt megteszi alaposan dícsérjük meg.

Sétálás pórázon:

Pórázon vezetés:  Hagyjuk, hogy a kutya egy jutalomfalatot szaglásszon amit szorosan a lábunk mellet a kutya fejmagasságában tartunk. Vezessük így a kutyát szorosan a lábunk mellett, így a kutya megtanulja hogy mellettünk menjen.

Automata pórázzal: Iduljunk el a kutyával együtt.  Álljunk meg és kezdjünk el lassan hátrálni ha a kutya túl gyorsan halad vagy előre akar menni. Ha a kutya továbbra is előre megy akkor hamarosan elfogy a póráz.  Menjünk még hátrébb, és tartsuk meg a  pórázt jó erősen anélkül, hogy rángatnánk vagy meghúznánk. Amint a kutya vissza néz ránk, szólitsuk meg de hátráljunk továbbra is, hogy a kutyát arra késztessük hogy odajöjjön hozzánk.  Ha a kutya odajön hozzánk akkor dicsérjük meg. Ezt ismételjük meg töbször míg a kutya a megfelelő távolságon belül marad.

Rendes pórázzal: Maradjunk állva, ha a kutya túl előre megy és feszül a póráz (a pórázt csak tartsuk és ne rángassuk vagy húzzuk). Várjuk meg hogy mit csinál a kutya parancs nélkül. Dícsérjük meg ha felveszi a szemkonktaktust és visszajön hozzánk.  Menjünk tovább és ismételjük meg újra, ha megint húzza a pórázt. A kutya hamar megtanulja, hogy csak akkor jut előre ha nem húzza a pórázt. Dícsérjük meg és jutalmazzuk meg ha szépen megy melletünk.

8 tipp, és jó gazdi leszel:


1. Légy falkavezér. Minden konfliktusból te kerülj ki győztesen.
2. Ne engedd felugrálni. Ha velünk nem megy, az idegennel sem próbálkozik.
3. Ne fogadd el természetesnek furcsa viselkedését.
4. Vidd el kutyaiskolába, csak hasznára válik.
5. Ne imádd, de ne is zsarnokoskodj fölötte.
6. Szánjon energiát jelrendszerének megtanulására.
7. Tartson a forgalmas utaktól, autóktól. Jó módszer: autós ismerősével beszélje meg, kutyasétáltatás közben hajtson el önök mellett, és az ablakon kihajolva csapjon rá újsággal. Nem szép dolog, de életet menthet.
8. Szoktassa le arról, hogy ajtó- vagy kapunyitásra fülig érő szájjal menjen világgá.

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 29
Tegnapi: 186
Heti: 29
Havi: 2 384
Össz.: 596 676

Látogatottság növelés
Oldal: Tartás-ápolás
Pécsi chihuahua kennel-Mecseki Apróka - © 2008 - 2018 - chihuahua.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: kutyakereskedők telefonszámai - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »